Dům přírody Moravského krasu a Kateřinská jeskyně

Každý podzim se po celé Evropě konají Mezinárodní noci pro netopýry, které mají za úkol představit naše jediné, aktivně létající savce – netopýry. Jedná se o unikátní akci, na které se mohou návštěvníci setkat s živým netopýrem za asistence odborníků. Je možné pozorovat živé netopýry, jít na prohlídku Kateřinské jeskyně a na film o netopýrech.

Akce se letos konala v Moravském krasu v Domě přírody a to jsme si nenechali ujít.

Nejdříve jsme si poslechli zajímavé povídání o netopýrech, které proběhlo venku a co nás obě nejvíc bavilo, mohli jsme si z blízka prohlédnou živé netopýry, sledovat jak je krmí a dokonce si ho v ruce podržet. Mohu spolehlivě dodat, že netopýří moč docela zapáchá…..počural mi ruku :). Překvapilo mě, že jsou celkem malinkatí. Očekávala jsem, že dospělí netopýr je větší, tento byl menší než myš, ale na dotek byl jemný jako plyšák….úžasný zážitek.

Normálně jsou netopýři chránění, takže přihlížet krmení je vzácná příležitost. K tomu, aby nám je mohli ukázat, potřebují vědci zvláštní povolení. O to víc si vážíme toho, že jsme mohli přihlížet.

Můžete se podívat jak takové krmení probíhalo:

Krmení netopýra

Potom jsme se vydali na komentovanou prohlídku Kateřínské jeskyně, jak jinak než na téma netopýři. Dozvěděli jsme se proč je důležité studovat netopýry, také že není vůbec jednoduché je spočítat.

A nakonec v Domě přírody film o netopýrech.

Dům přírody

Byl to určitě zajímavý zážitek a doporučuji příští rok sledovat kde se bude netopýří noc konat. Zkusíme Vás na ni upozornit na sociálních sítích.